maandag 3 december 2012

Kalm aan en rap een beetje - een rant

1 augustus, de sinterklaasspullen lagen alweer in de winkel. Ieder jaar lijkt het eerder te zijn. September, oktober de kerstspullen alweer. Ook al zo vroeg en lijkt ieder jaar eerder te zijn. Misschien komt er nog een tijd dat direct na kerst de sinterklaasspullen alweer alvast in de winkels liggen?

Sinterklaas is weer in het land, al een paar weken. Gezellig, cadeaus, gedichten, surprises, speculaas, kruidnoten, marsepein, ware chocolademelk. Echt zo'n lekker gezellige tijd. (Het schijnt dat dat een typisch Nederlands woord is, 'gezellig'. Zie ook dit Youtube filmpje) Daarna kerst, kerstboom, lichtjes, versiersels, en ook weer, gezelligheid. Kerstliedjes, kerstfilms, leuk!

Maar ja... wel -daarna-. Ik weet niet of het mijn autisme is, of gewoon een gevoel van 'het hoort niet' of iets anders, maar voor mij begint de sinterklaastijd pas als de Sint weer in het land is, half november. Eerder wil ik normaal ook geen kruidnoten in huis of eten, het hoort niet. Dan 6 december, hij gaat weer weg, terug naar huis, in Spanje. (Iets wat steeds meer gemeenten ook daadwerkelijk doen, de uittocht van de Sint). Dan begint voor mij ook de Kersttijd pas, niet eerder. Voor dan wil ik geen Kerstdecoraties opgehangen hebben, en eigenlijk geen Kerstfilms zien (Al maak ik vaak een uitzondering voor de 'Muppet Christmas Carol', die blijft het hele jaar door erg leuk. ) Maar dan op 6 december ook wel voluit, ik wil graag een kerstboom, versiersels, lichtjes voor de ramen, de hele mikmak.

Maar waarom moet het allemaal zo door elkaar lopen? Vandaag op mijn werk ook. Aanstaande woensdag, 5 december, is er een groots Sinterklaas feest voor de bewoners, maar nu hangen er al Kerstdecoraties in een aantal gangen en de hal. Waarom nou weer? Gaat de tijd al niet snel genoeg zonder ook Sinterklaas naar voren te halen naar begin augustus, en Kerst naar voor Sinterklaas? Moet het nu echt zo gehaast, kunnen we niet gewoon een voor een van deze leuke dagen genieten?


1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens Lieverd, op die pepernoten na dan. Van mij mogen ze die het hele jaar verkopen, dat weet je. (Al geef ik toe, dat zou voor mij helemaal niet goed zijn!)

    BeantwoordenVerwijderen